2013-08-26

sova eller inte sova, det är frågan...

Länge sen sist...har blivit så dålig på att skriva här i bloggen, hoppas någon trots allt orkar följa med bloggen ännu!



Orsaken till att jag inte skrivit hit på så länge är att jag varit så hopplöst trött de senaste veckorna, att jag helt enkelt inte orkat sitta framför datorn och skriva i bloggen! Vi kämpar fortfarande med dåliga nätter här hos oss! Börjar kännas lite tungt nu, när vi sovit mer eller mindre dåligt i snart 10 månader!
Några veckor sedan blev det riktigt hopplöst att få Nooa att somna på kvällen och jag satt varje kväll 1-2 timmar vid spjälsängen i en väldigt obekväm ställning och försökte få vår busunge att somna! Sedan har han också börjat sova så dåligt på nätterna, vaknar jätte många gånger på natten, vissa nätter nästan en gång i timmen! Så gissa om jag lider av sömnbrist?!?

Det blev så här jobbigt att natta Nooa när han lärde sig att stiga upp mot stöd några veckor sedan...nu vill han bara leka och busa hela tiden och skulle inte alls ha lust att somna på kvällen! Och så gissar jag att det är tänderna som stör honom på nätterna och gör att han vaknar så ofta...Nooa vaknade ju en gång i timmen på nätterna ända tills han blev 6 månader gammal och läkaren sa att han lider av reflux och fick medicin till det, men sedan lugnade han ner sig på nätterna och han kunde sova 3-4 timmar i sträck till och med! Dessa underbara nätter, när vi bara var tvugna att vakna 2-4 gånger på natten, fick vi njuta av ett par månader men nu är det helt kaos igen! Ju mera nytt Nooa lär sig, desto sämre sover han! 


Nooa har dessutom alltid varit ganska dålig på att sova tupplurer på dagarna och oftast sover han bara en halvtimme, högst en timme...och oftast tog han tre korta tupplurer under dagen. Förra veckan gjorde testade vi på att få Nooa att sova bara en lång tupplur under dagen och med hjälp av det har det blivit mycket lättare att få Nooa att somna på kvällen! Ibland somnar han på 10 minuter, ibland tar det en halvtimme...men nu behöver jag inte sitta vid sängen i två timmar! Men tyvärr sover han fortfarande lika rastlöst...vaknar med 1-1,5 timmars mellanrum och ibland vrider och vänder han sig jätte mycket i sömnen. Så vad det nu beror på är ett mysterium, kanske nya tänder som är på kommande eller så lär han sig bara så mycket nytt just nu, vem vet? Mamma börjar bara vara ganska trött nu, har sovit så dåligt på nätterna redan en längre tid, så jag skulle gärna se att Nooa småningom skulle lära sig sova hela nätter! Det hjälper inte precis att höra av rådgivningstanten att redan en 6-månaders baby borde sova hela nätter, så hon tycker väl att Nooa är superkonstig då han vaknar så jätte ofta på nätterna! Och visst blir man lite bitter ibland när man hör hur bra vännernas babysar sover på nätterna, jag skulle göra vad som helst om Nooa skulle lära sig sova bättre och bara vakna en eller två gånger på natten! 

Nu undrar jag av er som har erfarenhet av små gullungar, i vilken åler har era barn börjat sova i sitt eget rum? Har babyn börjat sova bättre när hon/han flyttat till sitt eget rum? Och hur sover era småbarn, när han de eventuellt börjat sova hela nätter? Alla erfarenheter och goda tips tas gärna emot! Vi har nyligen varit till doktorn med Nooa och kollat hans öron, för att utesluta en öroninflammation, och allt var ok! Allergier tror vi inte att det är frågan om, eftersom Nooa inte har några andra symtom än att han sover rastlöst...och reflux misstänker vi ju redan att Nooa har och därför äter han Nurtilon Antireflux-ersättning och Gaviscon-medicin ibland. Våra dagar ser oftast alltid likadana ut, så jag tycker vi har ganska bra rutiner! Nooa sover numera alltså bara en tupplur på dagen, ungefär från kl.13-15. Kvällarna ser ungefär ut så, att först badar vi ca.kl.19, sedan äter vi kvällsgröt kl.19.30, sedan leker och gosar vi i Nooas rum (jag sätter på en cd med lugnande musik för babysar medan vi leker och läser böcker) och sedan går Nooa och lägger sig kl.20. Kvällsmjölken dricker han i sin egen säng och så brukar han somna ganska fort efter det. Så här ser våra kvällar alltså ut...men hoppas ni orkar kommentera och skriva om era erfarenheter av babysar som sover dåligt!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Emma stördes då hon blev kring 11 månader av att vi sov i samma rum. Tror hon fick börja sova i eget rum kring ett år. Då vakna hon färre gånger per natt. Hon ha sovi bättre å sämre i sina tre år. Men varje vecka så förekommer nätter då hon vakanr/gråter å vi behöver gå int ti henne.
Vet att många redan sätter babyn i eget rum vid 6 månader. Tror nog vi sku sätta Vilma i eget rum nu då hon int behöver äta längre på nätterna, men pga att då hon flyttar från vårt rum så ska hon börja sova tisammans me Emma, så har int vi flytta henne ännu. Hon får sova lugnare då hon sover me oss än me Emma som nångång kan gråta 5 gånger om natten. Väntar ett tag till om Emmas nätter sku lugna ner sej lite.
Dedär me eget rum e ju å bra på de sättet att du int hör allt han håller på me. de tyckte jag åtminstone. Då har han möjlihet att bli bättre på att somna om av sej själv då int han märker att du e där å hör då ni rör er i sängen osv.
Kämpa på!!

Anonym sa...

William började sova i eget rum vid 7 mån ålder, just pga dåliga nätter. Och det hjälpte. Sen dess har det nog ändå varit sämre i perioder, men egentligen från 10 mån och framåt har sovandet var mycket bättre än de 10 första mån:) Kämparkramar/Sofia

millancolin sa...

Hej och tack snälla för din fina kommentar i min blogg, det värmer! Som du skriver, livet känns så orättvist. Att fina barn som inte gjort någon någonting ont ska få alldeles för kort liv :(
En dag möter vi Kiwi och Saga-Li i himlen igen, men tills dess ska vi kämpa vidare i livet för deras skull, även om det just nu känns svårt. Tack igen för omtanken!